Miss Cantine

”Min amning var inte lätt”: sju vittnesmål om mödrar som synliggör de problem som kan uppstå med amningen

World Breastfeeding Week firas mellan 1 och 7 augusti, och från Babies and More kommer vi att ägna ett dagligt utrymme för att informera, försvara och skydda amning. Och även om vi alla känner till de många fördelarna det har för mor och barn, finns det fortfarande mycket arbete att göra och många myter att riva ner.

Bland dessa myter finns det två mycket utbredda och helt motsatta: Å ena sidan som anser att amning är något enkelt och som flyter utan komplikationer som en naturlig handling. Å andra sidan är de som tror att få en framgångsrik amning unika för några lyckliga.

Men inget är längre från verkligheten, som i någon annan aspekt av livet kan amning ha ljus och skuggor. Idag kommer vi att fokusera på vikten av att synliga problem så att mödrar som har svårigheter med amning inte känner sig ensamma eller missförstås och kan hitta en lösning.

”Alla sa till mig att jag inte hade mjölk, och jag trodde på det”

Palomas första amning varade bara en månad för allt hans omgivningar fick honom att tro att han inte hade mjölk. ”Jag slutade att överge på grund av familjepress, som insisterade på att mitt barn var hungrig och borde ge honom en flaska”, berättar han.

”Min mamma sa alltid till mig att hon inte kunde amma och inte heller min syster. Under graviditeten insisterade min familj på att jag skulle få idén att det var ett ärftligt problem och att jag inte heller skulle uppnå det. Och jag slutade med att anta det så här ”.

Men sanningen är att hennes barn fick vikt i normal takt och för länge sedan hade återfått födelsevikt. Men han grät och kretsade under skotten, och som mamman förklarar ”Jag frågade ständigt efter en tit”.

Alla omkring dem tolkade att barnets beteende berodde på dålig produktion av bröstmjölk eller till och med ”dålig kvalitet” mjölk. ”Ingen mamma vill att hennes barn ska bli hungrig, så jag bestämde mig för att ge upp ”, medger Paloma.

Två år senare föddes hans andra dotter och Paloma bestämde sig för att försöka igen. ”Men den här gången var det annorlunda. Jag läste mycket under hela den tiden, jag gick till amningssamtal och kontaktade konsulter som hjälpte och stärkte mig. Idag är min dotter tre år gammal och vi fortsätter att amma.”.

”Jag var tvungen att avvänna min baby för en knäoperation”

Tre månader efter födelsen av sitt första barn, fick Isabel genomgå en knäoperation, och läkaren rekommenderade att avvänja ditt barn för oförenlighet med proceduren med amning.

”Han sa till mig att de avbildningstester som måste göras före operationen var oförenliga med amning. Han berättade också för mig att anestesi och de mediciner jag skulle ta efter interventionen var oförenliga. Dessutom Han insisterade på att jag skulle bli öm att amma, och att det mest förnuftiga var att ge flaskor ”, kom ihåg den här mamman.

Överväldigad av händelserna beslutade Isabel att avvänna, även om hon senare fick veta att varken bildtesterna, narkosen eller medicinerna hon tog under några dagar var oförenliga med att fortsätta amma sitt barn.

”Det som hände mig kan inte betraktas som ett amningsproblem som sådant, för sanningen är det min amning marscherade på hjulen tills det ögonblicket. Men jag hade en mycket dålig tid psykologiskt. Jag ville inte avvika mitt barn men jag hittade inte stöd; den känslomässiga smärtan som jag kände i veckor var större än den fysiska smärtan vid operationen jag hade genomgått ”

Detta hände för nio år sedan och jag vill tro att sjukvårdspersonal är mer medvetna om amning än tidigare. Det var synd vad som hände med mig, och även i dag minns jag det med mycket sorg och hjälplöshet ”, klagar han.

”Min amning var en prövning av sprickor och mastit”

Min dotters ammningsupplevelse var en mycket svår väg under de första månaderna.

Min tjej föddes med en frenulum som gjorde greppet mycket svårt men fick diagnosen fyra månader, efter en lång tid av smärta och lidande. Sprickorna och mjölkpärlorna åtföljde mig från de första skotten, men det som verkligen blev värre var den otaliga subakuta mastit som jag led.

Jag åkte till akutmottagningen flera gånger bruten av smärta, men det fanns ingen feber, ingen härdning i bröstet, ingen rodnad, så jag släpptes utan diagnos eller lösning.

Det oroande fotot av en mamma frustrerad av hennes svåra upplevelse med amning

Lite är känt eller pratat om denna typ av mastit, men smärtan är fruktansvärd och hjälplösheten att inte veta vad man ska göra eller vem man vänder sig till gjorde det ännu svårare. Det var då jag gick till en ammande grupp och rådgivarnas råd och andra mammors erfarenheter hjälpte mig att gå vidare med amning som jag fram till det ögonblicket drömde om att överge.

Min hållfasthet och det villkorslösa stödet från många människor var nyckeln till att gå framåt med styrka och positivism. Och steg för steg, månad efter månad, når vi 13 månaders amning.

”När jag äntligen övervann problemen med amningen, var jag tvungen att gå med på jobbet och det var över”

Tyvärr finns det säkert många mödrar som identifierar sig med berättelsen om Carmen, som var tvungen att ge upp amningen efter att ha gått i sitt arbete och hittat oändliga hinder som gjorde det svårt för honom att fortsätta amma till sin dotter

Har du slut på mammaledighet men vill fortsätta amma? Vi berättar hur du gör det och vad du bör tänka på

”Mina första månader av amning var hemskt. Jag hade många problem med grepp och sprickor, flickan tog inte tillräckligt med vikt och jag skulle ge upp mer än ett tillfälle. Men barnmorskan till vår vårdcentral var ett grundläggande stöd, och tack Jag lyckades övervinna svårigheterna ”

Men när han äntligen började njuta av amningen, var Carmen tvungen att gå med i jobbet och kom ansikte mot ansikte med en verklighet han inte förväntade sig:

”Jag arbetade i ett litet familjeföretag och lämnar min post för att få mjölk Det slutade med att bli en riktig odyssey. Ju fler hinder uppstod, desto mer blev jag överväldigad och mindre mjölk lyckades få mig ut ”. Carmens amning efter hennes återinförande varade bara tre veckor till.

”Kummjölkproteinallergi avslutade vår amning”

Anas barn diagnostiserades med ko-mjölkproteinallergi (APLV) vid fem månaders ålder. ”Min man och jag hade gått i bröllop hos några vänner och min son hade stannat kvar i min mamma. Även om hennes huvudsakliga diet var amning, vid ett sporadiskt ögonblick hade vi gett honom flaskor med formel och hade aldrig haft en reaktion ”, förklarar mamman.

Fall av allergi mot komjölksprotein fortsätter att dyka upp på grund av ”piratflaskan”

Men den natten var annorlunda, och när mormor gav honom flaskan började den lilla fyllas med bikupor som snabbt spriddes över hela kroppen: ”Min mamma ringde oss i nöd och vi lämnade allt för att gå snabbt till sjukhuset”, kom ihåg Ana.

Då fick de höra att deras barn led av APLV och det bör matas med hydrolyserad mjölk. Ana och hennes man var så rädda för vad som hade hänt att de inte tänkte på något annat, och från en dag till en annan slutade denna mamma hennes amning. Några veckor senare fick Ana veta att hon kunde ha fortsatt att amma sitt barn efter en mjölkfri kost, och även om hon försökte återförhålla sig misslyckades hon.

”Jag kände inte till många av de problem som kan uppstå under amningen”

Amningshistorien om vår partner Lucy var också ett kluster av hinder som hon själv bestämde sig för i sin blogg.

Till de ursprungliga problemen härrörande från moder-baby-separationen och kejsarsnittet smärta, svårigheterna med blandad amning, införlivandet att arbeta, och de flera gropar som växte fram och att på grund av felinformation misslyckades Lucy att uppnå övervinnas.

”Nu när jag tittar på saker i efterhand ångrar jag så många saker att jag inte gjorde för att förbättra min situation”, klagar denna mamma. Men erfarenhet är en examen, och nu känner Lucy sig beredd och informerad att möta en ny amning När det är dags att få ett annat barn.

”Jag har aldrig fått min baby ansluten till bröstet utan smärta”

De fyra månaderna som Rosas amning varade var en ”törrväg”, som hon definierar det. Han fick aldrig sitt barn att klamra sig fast vid bröstet utan smärta han antog (antagligen) att amning måste göra ont.

”Det är synd, för jag fick aldrig njuta av min dotters amning. Varje gång hon höll fast vid bröstet kände jag mig som om tusentals stift hade spikats åt mig, och för fler ställningar som vi försökte kunde jag inte hitta en som jag kände mig avslappnad.”.

Rosa försökte använda spenkoppar, men smärtorna förbättrades inte bara utan slutade med att producera en mastit i ett av hennes bröst. ”Jag grät hjälplöst varje gång min dotter ville amma, och de sista dagarna av amningen gav jag henne bara ett bröst eftersom hon inte kunde tåla smärtan längre.”.

Användning av spenkoppar under amningen: Rekommenderas de? När och hur använder man dem?

18 månader har gått sedan den sorgliga och smärtsamma upplevelsen, och idag tror Rosa att ha hittat en kvalificerad hjälp vid dessa tillfällen, kunde ha fortsatt att amma sitt barn att övervinna svårigheter.

Amning kan vara underbart, och i själva verket många historier som börjar med en dålig fot slut kanaliseras och levas med maximal fullhet. Det är därför det är så viktigt att synliggöra problemen så att mödrar med svårigheter inte känner sig ensamma och kan hitta en lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *