Miss Cantine

”Unicornornas graviditet”, projektet av en mamma som förvandlar riktigt moderskap till poesi

Få upplevelser kan liknas vid att bli mamma. Från nyheten om att veta att ett barn är på väg, den omvandling som upplevs under graviditeten och den stora livsförändring som inträffar när barn anländer, är ett äventyr som inget annat.

Det är därför en moderförfattare bestämde sig för att uttrycka sin erfarenhet av moderskap genom korta dikter, där han fångar känslorna från tusentals mödrar och delar dem i ett projekt med titeln ”Unicornornas graviditet”. Vi pratade med henne och delade lite om hennes perspektiv på moderskap som mamma och författare.

Hennes namn är Laura Torné, hon är 35 år gammal och är mamma till en 17 månader gammal pojke, som hon vanligtvis kallar ”La Bebestia” och är den obestridda huvudpersonen i sitt projekt. Hon är författare och arbetar i en reklambyrå, även om hon berättar att den här poesin är något som hon redan hade sedan hon var barn:

Den första poesin jag skrev var med sju år. Och det stannade djupt inuti, för jag vet det utanför! En ode till heartbreak. Jag såg många tvåloperor med min mormor, jag antar att de var min inspirationskälla.

Liksom många kvinnor, när hon blev mamma insåg Laura att det fortfarande finns många saker som inte berättar för oss och att moderskapet inte riktigt är så rosa som länge har dragit oss. Det är när han bestämmer sig för att använda sig av att skriva, som katarsis för att uttrycka sin känsla om vad som hände med honom:

När jag blev gravid och upptäckte att ingenting var som jag förväntade mig, kräkade jag all min ilska, besvikelse och rädsla i form av dikter. Och i födseln hände samma sak med mig, så jag fortsatte att skriva. Det var inte en förutfattad idé, den framkom helt enkelt som självhjälp.

När jag samlade ett antal dikter tänkte jag att det kunde vara bra att dela dem med världen, med andra kvinnor, mödrar, familjer och beslutade att öppna ett instagramkonto: @elembarazodelosunicornios. Och min make, Martino Pannofino, som är en grafisk formgivare, uppmanades att illustrera dem för att ge honom en känsla av humor och färg. Så det har slutat bli ett familjeprojekt där vi alla bidrar med vårt sandkorn.

Namnet på hans projekt hoppar mycket, särskilt på grund av den fantasiluften han ger när han använder en mytologisk varelse som huvudperson. Laura förklarar för oss varför valet av detta namn och hur det relaterar till att bli mamma:

Jag är väldigt fan av enhörningar och den magiska världen som omger dem. Och exakt verkar tanken på graviditet vara inslagna i samma lyckliga, idealiska och brilli-briljvärld. Så jag reflekterade: Vad skulle hända om enhörningarna blev gravida? Exakt samma sak som hände mig. Att de skulle möta verkligheten och upptäcka ett mycket mer grovt och djurligt moderskap.

I hans dikter kan vi hitta olika teman och situationer som vi lever som mödrar, några i humoristisk beröring, till exempel de stunder där vi längtar efter att vara ensamma, men vi slutar sakna våra barn:

Och också när vi ammar och att ta ut titten blir något så vanligt, som vi gör överallt:

Men också ägnar Laura några av de små dikterna åt mer känsliga problem, såsom graviditetsförlust:

Och också av något som många kvinnor har gemensamt efter att ha blivit mödrar: skuldkänslan för att veta om vi gör saker rätt eller fel med våra barn.

Laura berättar att förutom att släppa av ångan och fortsätta mata sin passion för att skriva, försöker prata mer om dessa ögonblick och situationer med ”riktigt moderskap” att vi inte alltid ser:

Min passion är att skriva, så jag har mycket kul när jag gör det, men framför allt är mitt mål att berätta sanningen om riktigt moderskap. Låt andra mödrar veta att de inte är ensamma, att ingenting är lätt, att det händer med många av oss, att detta moderskap inte är så rosa som de målar det.

Jag frågade honom om det fanns en viss fråga om moderskap som han hade problem med att skriva, för som vi vet, det finns stadier som kan vara mycket komplicerade, till exempel postpartum:

De första dagarna efter födseln kände jag efter ett tag ett visst avslag mot min son. Jag förstod inte vad som hände med mig och jag ville bara gråta eller sova eller få det borta. Och när jag började skriva om detta ämne, även om jag redan hade lämnat den skrämmande postpartum och den förödande känslan bakom, kom minnet tillbaka till mig i form av sorg. Och det gjorde ont. Det är tråkigt att inte kunna njuta av, precis som andra människor omkring dig, ett ögonblick lika vackert som ett barns ankomst.

I allmänhet är Laura det en mamma som alla, som tycker om moderskap varje dag, men också möter hundratals tvivel, rädsla och rädslaäven om det till slut går allt bra tack vare vår huvudsakliga motivation, våra barn:

Jag tycker att det är svårast att vara mamma att vara mamma. Ingen förbereder dig för det, oavsett hur mycket du läser, gå till förbetalda klasser eller känner dig super fysiskt och mentalt. Och lätt det finns ingenting. Varje ny sak är en utmaning. Till och med att vilja det galet är svårt i början, när du är öm, död i sömn och galna hormoner. Så synd … Nu vill jag ha det väldigt!

Slutligen bad vi honom dela några råd eller kommentarer till andra mödrar som läser honom och känner sig identifierade med upplevelserna av moderskap som han fångar i sina dikter:

Som jag alltid säger är ingenting så rosa som de målar det, men inte så svart som det verkar. Eftersom allt händer och otroliga stunder kommer. Moderskap gör dig galen, på ett dåligt sätt och också på ett bra sätt, för att vara mamma är underbar galenskap. Och om de läser detta och inte tror på det, då och då, ord. Här en som gick igenom samma sak och jag är levande och lycklig.

Du kan läsa mer än dikterna om moderskap att Laura skriver (och delar din berättelse) på sitt Instagram-konto: The Pregnancy of the Unicorns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *