Miss Cantine

Lär dig att leva med dem och nio andra tips från en mamma som bekämpar ångest och depression

Vi lever i en tid då det är svårare att få barn. Antingen på grund av livsstil eller takt i livet, på grund av det faktum att nu i många familjer arbetar båda föräldrarna eller för att det finns fler och fler aktiviteter i allmänhet för barn och föräldrar. Men också, jag tror att vi lever i en tid då det är mycket fördelaktigt för mödrar.

Idag kan frågor som tidigare ansågs vara tabu diskuteras mer fritt, och även om det fortfarande finns en viss stigma i vissa, är stöd mer synligt varje dag. Därför och i anledning av World Mental Health Day, Jag vill dela några tips baserat på min personliga erfarenhet, som en mamma som kämpar ångest och depression.

Det är inte lätt att erkänna offentligt att du har en psykisk sjukdom, men jag har det. Egentligen har jag två: ångest och depression. Båda har följt mig sedan tonåren, men fram till för bara några år sedan var jag verkligen medveten om det. Som de flesta människor, Jag trodde att de inte var så stora och försökte inte ge dem någon betydelse. ”Jag är bara osäker”Tänkte jag.

Först ignorerar du symtomen och går till och med i ett slags förnekande: hur ska jag ha en psykisk störning? Jag har aldrig känt att jag saknade någonting i livet, men jag var inte helt lycklig. Problemet med svårigheten att acceptera att drabbas av något sådant är den ”galen” fördom som de vanligtvis förknippas med.

Jag kommer inte att utöka mycket med att prata om de första åren eftersom det jag vill dela idag, utöver min erfarenhet, är lite hjälp för dem som går igenom detsamma. Om jag kan hjälpa en person, hade det varit värt att uppmuntra mig att prata om detta så öppet.

Även om de alltid var där på något sätt som följde mig, situationen blev värre när jag blev mammaeller snarare började mina vänner ångest och depression ta mer mark. Tills dagen kom, när min dotter var bara tre år, började jag ha självmordstankar.

Jag hade aldrig förstått hur det var möjligt för någon att tro att självmord var det enda alternativet tills det hände mig. För mig som hade hälsa, ungdom, familj, par, en öm dotter, mitt drömjobb och goda vänner. Men det händer, för Denna typ av sjukdom diskriminerar inte någon och kan hända någon. Och det gör det svårare att acceptera att du har ångest och depression.

De uppriktiga bilderna av en mamma som visar verkligheten i hennes kamp mot förlossningsdepression

Mitt fel som mamma var väldigt stort Jag kunde inte förstå varför jag kände så här om jag hade en liten flicka som var beroende av mig och var glad varje dag. Lyckligtvis hade min berättelse inte ett tragiskt slut som har hänt med andra mödrar. Att skriva både postpartumdepression och andra hälsoproblem i allmänhet hjälpte mig att identifiera symtomen och erkänna att jag behövde hjälp.

Jag vet det som mödrar ibland åker vi till sista platsen på vår prioriteringslista, men mamma, glöm aldrig av dig. Det finns en fras som säger: ”Det viktigaste är att föräldrar har det bra, så att de kan växa bra. Upp och ner fungerar inte”, och hur rätt han har.

Tips för att bekämpa ångest och depression

Maternating är svårt, men att göra det när du också har en psykisk störning gör allt till en verklig utmaning. Lyckligtvis Det finns några saker du kan göra för att bekämpa ångest och depression när du är mamma, så jag delar några tips som har fungerat för mig.

Sök professionell hjälp

Det här är det första och viktigaste du bör göra. Det är inte illa eller pinsamt att inse att du behöver professionell hjälp, även jag tror att det är modigt att acceptera att du inte kan göra saker för dig själv. Hitta en psykolog och gå till terapi, men kom ihåg att saker inte kommer att förbättras genom magi och även om det är något som hjälper dig beror det inte bara på att gå till terapi.

Att ta hand om vår mentala hälsa: hur terapi hjälpte mig att bli en bättre mamma

Beroende på ditt specifika fall kan terapi vara det enda du behöver, men om det inte räcker kommer din psykolog att rekommendera dig att gå till en psykiater för att komplettera terapin. Även om detta inte har varit mitt fall känner jag människor som har behövt medicinering och det har hjälpt dem mycket. Om så är fallet ska du inte skämmas över att behöva antidepressiva medel eller ångestdämpare, det du gör är en självkänsla.

övning

Det finns en fras i filmen Lagligt blond (En väldigt laglig blondin i Spanien, Lagligt blond i Mexiko) vilket är mycket känt: ”Motion släpper endorfiner, endorfiner gör dig lycklig”Det kan verka något ytligt, men det har mycket sanning och faktum, Motion är något som hjälper mycket för dem som lider av ångest och depression.

Även andra modervänner som också lider av dessa störningar, säger att träning är en av de aktiviteter som håller dem friska och med dessa sjukdomar i fjärd. Några av dem springer och andra dansar, det viktiga är att du hittar en som passar din livsstil och hjälper dig att må bättre.

Meditera eller göra yoga

Vad gör vi i svåra eller stressande tider? Ta ett djupt andetag Att lära sig kontrollera andningen är något som hjälper oss att hitta lugn igen och tänk tydligt när vår hjärna är överväldigad. I yoga och meditation kan du lära dig övningar för att kontrollera din andning och hjälpa till att minska ångest och depression.

Lyssna på avkopplande musik

En annan sak som kan hjälpa dig att lugna är att lyssna på avkopplande musik. För alla fungerar det annorlunda, men särskilt Helande musik är vanligtvis till stor hjälp eller för yoga (Du kan hitta olika spellistor på YouTube eller Spotify).

Om det inte fungerar för dig kan du lyssna på en låt som heter ”viktlös”av Marconi Union, som enligt en studie som genomfördes 2017, Det hjälper till att minska ångestnivåerna med upp till 65% och anses vara den mest avslappnande låten som någonsin har komponerats. Jag har provat det och det fungerar, för det skapades till och med exakt i syfte att hjälpa till att minska ångesten.

Omge dig själv med positiva bekräftelser

När du lider av ångest eller depression är det som att ha en intern kritiker vars röst resonerar i huvudet och fyller oss med negativa eller pessimistiska tankar. Motverka detta fylla dig med positiva bekräftelser: Häng en bild med en fras som motiverar dig, skriv något positivt på spegeln för att läsa varje morgon, lägg en fin fras på skärmen på din mobil som får dig att le och komma ihåg hur vackert livet är.

Eliminera giftiga människor

Med detta menar jag inte bara de som skadar dig på ett uppenbart eller synligt sätt, utan också till de som på något sätt påverkar ditt humör. Ibland, oavsett hur mycket vi vill fortsätta med några vänskap, gör de mer skada än nytta.

Identifiera hur du känner dig efter att ha sett eller pratat med någon speciellt: lycklig eller motlös? Du får svaret själv och du kan fatta ett beslut. I mitt fall kände jag mig ibland dränerad efter att ha bott med vissa vänner, som om all den energi jag hade stulits från mig. Om du inte kan sluta bo med dessa människor kan du försöka begränsa hur ofta du tittar på dem.

Hitta något som får dig att skratta

De säger att skratt är ett sätt att bekämpa många ont, och även om det inte är det enda du behöver för att komma ur ett deprimerat eller orolig tillstånd, är det något som kan hjälpa dig mycket. Att titta på en rolig serie eller film som får dig att skratta hjälper dig att vara mer fokuserad på nuvarande ögonblick, istället för att dina tankar försvinner.

tack

Jag vet att det låter som en av de fraser som folk säger när de försöker hjälpa någon som har depression, ”se hur lycklig du är”Och även om det inte alltid fungerar, så har jag sett att det är användbart när depression och ångest bara börjar invadera dig. Att göra en lista över allt vi har och tacka, är ett vackert sätt att känna att din själ repareras.

Lär dig att leva med dem

I vissa fall kan depression eller ångest begränsas till något av ett tillfälle och aldrig komma tillbaka. Men hos de flesta är det något som händer en gång kan hända igen i framtiden. Det låter hårt, men du måste lära dig att leva med dem, inte genom avgång, utan för att förstå och förstå att de är en del av ditt liv, acceptera dem och hitta det bästa sättet att hantera dem.

Skapa en nödplan

En del av att acceptera och lära sig att leva med ångest eller depression är den förbereda sig för att veta hur man ska agera vid ett återfall. Även om jag inte följde, hade jag ett par ångest och panikkriser efter att ha gått igenom mitt avsnitt av djup depression.

Något som hjälper mycket i dessa fall är ha en åtgärds- eller krisplan för att utföra i händelse av en eventuell kris. I mitt fall har jag ett skrivande som jag skrev för att läsa i dessa typer av situationer och som jag alltid har tillgängligt på mitt e-postkonto och tillämpningen av mina mobilnoter.

Sju fraser som du inte ska säga till en mamma med depression (och andra fraser som du gör)

I den inkluderar jag några fraser och uttalanden för att återfokusera (”Det du känner under en period av ångest är inte sanningen”, ”Din verklighet är att du är en älskad person och du bör njuta av det”), liksom små genvägar som de jag delar här för att komma ihåg och ageraSom att lyssna på låten jag kommenterade, titta på en rolig film, prata med en vän som förstår mig och så vidare.

Varje person lever denna typ av psykisk sjukdom på olika sätt, men jag hoppas att dessa tips som en mamma som bekämpar depression och ångest De kan vara användbara för dem som går igenom något sådant. Ge inte upp och när du behöver det, be om hjälp. Kom ihåg att du inte är ensam och att lida av sådana problem gör dig inte till en dålig mamma.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *